LENTECONCERT MET CARIBISCHE KLASSIEKE COMPONISTEN

Op 30 mei 2010 om 12.00h organiseert de Palm Music Foundation in het Concordia Theater aan de Oude Markt 15 te Enschede een lenteconcert met op het programma werken van Caribische Klassieke componisten uit de 18e en 19e eeuw. Het virtuoze duo, Mariana Hutchinson Siemers (viool) en Maureen Wong (piano) spelen werken van o.a. José White Lafitte (1836-1918) uit Cuba, Joseph Boulogne, le Chevalier de Saint-George (1739-1799) de "Zwarte Mozart" uit Guadeloupe, Louis Moreau Gottschalk (1829-1869) uit New Orleans, de "Cubaanse Nederlander" Hubert de Blanck (1856-1932) en Jan Gerard Palm (1831-1906) uit Curaçao.
Kaartjes à € 15,- kunnen worden besteld via de website van het Concordia Theater. Er is een beperkt aantal van 160 plaatsen beschikbaar.

Mariana Hutchinson Siemers (1986)

De van oorsprong Cubaanse violiste Mariana Hutchinson Siemers kreeg haar eerste vioollessen in Havanna in Cuba. Op achtjarige leeftijd vertrok zij met haar ouders naar Bonn in Duitsland waar ze aan de muziekschool les kreeg van Hannelore Olschofka.
In 2001 werd Mariana aangenomen op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hier kreeg ze les van Ilona Sie Dhian Ho. Na haar middelbare school, zette ze haar studie voort aan de hoofdvakopleiding van hetzelfde conservatorium. Zij hoopt hier bij Peter Brunt de laatste fase van haar masteropleiding af te ronden.
Mariana Hutchinson Siemers heeft al verschillende prijzen gewonnen met haar vioolspel. Zo won zij tijdens het Duitse Jugend Musiziert concours eerste prijzen voor haar vioolsolo spel en als violiste van een pianotrio. In 2004 won ze een eerste prijs bij het Bach-concours van de 45e Maassluise Muziekweek. Met de celliste Willemijn Knödler won ze als duo in 2005 de regionale finale van het Prinses Christina concours.
Mariana was concertmeester van het Duitse orkest "Deutsche Streicherphilharmonie" en van het Atheneum Kamerorkest van de Jong Talent Afdeling in Den Haag en speelde ook in het Nationaal Jeugdorkest. Als soliste heeft ze onder andere met het Leiden Sinfonietta het 3e vioolconcert van Saint-Saëns uitgevoerd. Sinds 2008 is Mariana Hutchison Siemers ook als viooldocente bij de PIVO verbonden aan het Koninklijk Conservatorium.

Maureen Wong (1984)

Maureen Wong is in Indonesië geboren. Maureen kwam met haar ouders naar Nederland waar ze vanaf haar zesde pianoles kreeg op de muziekschool in Amsterdam. Op negenjarige leeftijd werd ze toegelaten op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar zij les kreeg van Marlies van Gent en later bij Kamilla Bystrova. Inmiddels heeft zij haar Masterdiploma behaald aan het Koninklijk Conservatorium bij Naum Grubert. Maureen heeft ook diverse master classes gevolgd onder andere bij Daniel Wayenberg, Jan Wijn, Marietta Petkova en Pedro Carbone.
Net als Mariana Hutchinson, heeft ook Maureen Wong al verschillende eerste prijzen gewonnen voor haar muzikale prestaties. In 1996 en 1997 won zij als pianiste bij de Maassluise Muziekweek een eerste prijs als soliste. In 1998 won Maureen ook een eerste prijs tijdens het Prinses Christina Concours. Met Elizabeth Karelse haalde ze in 2001 als quatre-mains duo een eerste prijs bij de concours van de Stichting Jong Muziektalent.
Maureen heeft in enkele radio en t.v. programma's gespeeld waaronder in een tv special van het Foster Parents Plan waarbij ze een deel uit het 'Dubbel concert' van Mozart (kv 365) mocht spelen met Wibi Soerjadi en het Jeugd Orkest Nederland onder leiding van Roland Kieft.
Als soliste heeft zij heeft ook al met diverse orkesten mogen optreden zoals het Jeugd Orkest Nederland, het Roemeens conservatorium orkest, het Musica Ducis Brabantiae (voormalig Brabants Kamerorkest), het Chernigiv Phylharmony uit de Oekraïne en het Residentie Orkest onder leiding van Jaap van Zweden.

Over de Caribische klassieke componisten

Joseph Boulogne Chevalier de Saint-Georges (1745-1799), ook bekend als De Zwarte Mozart, werd geboren in Guadeloupe als zoon van een slavin en een Franse plantage-eigenaar. Zijn vader bracht hem op tienjarige leeftijd naar Frankrijk. Zijn eerste faam genoot hij als kampioen schermer. Joseph Boulogne kreeg muziekonderricht van Gossec en vioolles van Jean-Marie Leclair. Hij was één van de eerste componisten van strijkkwartetten en één van de pioniers van het componeren van de symfonie concertante, een genre dat bijzonder in de smaak viel in Parijs aan het einde van de 18e eeuw. Van zijn kleurrijk leven is een TV documentaire gemaakt die o.a. met de Rose d'Or de Montreux en de Gemni Award is onderscheiden.

Louis Moreau Gottschalk (1829-1869) werd geboren in New Orleans als zoon van een Joodse zakenman uit Londen en een moeder afkomstig uit Haiti. In New Orleans kreeg hij als pianist al gauw de naam een wonderkind te zijn. Grote bewonderaars van hem waren onder andere Chopin en Berlioz. Gottschalk liet zich in zijn composities inspireren door de creoolse muziek uit South-Louisiana, Cuba en Guadeloupe. Met deze syncopische composities was hij veel van tijdgenoten ver vooruit.

Jan Gerard Palm (1831-1906) werd geboren op Curaçao. Als componist publiceerde hij diverse van zijn werken in het tijdschrift Notas y Letras. Dit culturele tijdschrift gold als toonaangevend in Latijns Amerika en het Caribische gebied. Palm was vaak vooruitstrevend en niet bang om een voor zijn tijd ongewoon akkoord te schrijven. Naast syncopische, vaak sensuele dansmuziek heeft Palm ook grotere werken voor orkest en voor piano en viool en muziek voor diensten in de synagoge, de protestantse kerk en de vrijmetselaarsloge gecomponeerd. Als stamvader, heeft Palm ervoor gezorgd dat in de Curaçaose muziektuin, de Palmen steeds welig zijn blijven opschieten met componisten zoals Rudolph Palm (1880-1950), John Palm (1885-1925), Jacobo Palm (1887-1982) en Toni Palm (1885-1963). Ook zij zorgden er vervolgens weer voor dat de muzikale fakkel werd overgedragen aan jongere generaties van de familie Palm.

José White y Lafitte (1836 -1918) werd geboren in Cuba als zoon van een Afro-Cubaanse moeder en een Franse vader. José White kan worden gerekend tot de grootste vioolvirtuozen uit de negentiende eeuw. Rossini behoorde tot één van zijn grootste bewonderaars. White gaf wereldwijd talrijke concerten en maakte ook grote naam als componist. Tot zijn meest bekende werken kunnen worden gerekend zijn zes grote etudes voor viool, zijn fantasieën en religieuze werken en zijn habanera La bella Cubana.

De in Utrecht geboren Nederlander Hubert de Blanck (1856-1932) werd al op negenjarige leeftijd toegelaten tot het Koninklijk conservatorium in Luik. Op zeventienjarige leeftijd debuteerde hij in St. Petersburg waarna talrijke succesvolle concerten volgden op concertpodia in Europa, Latijns Amerika en de Verenigde Staten. De Blanck kreeg een aanstelling als hoogleraar aan de New York College of Music, maar vestigde zich in 1883, na een huwelijk met de dochter van de Cubaanse president, definitief in Cuba. Hij had grote invloed op het Cubaanse muziekleven. In Havanna is een theater naar hem vernoemd.